воскресенье, 21 ноября 2021 г.

E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Veebilehe kasutatavus on väga oluline nii veebilehe omanikule, kui ka inimestele, kes sattuvad sinna. See peab olema lihtne, aga samas meeldiv ja meeldejääv. Interneti on tohutult palju veebilehte, kuhu kasutajad ei tahaks sattuda, õnneks on ka neid, mis rõõmustavad silma. Tänases blogis toon ühe näide halvast ja ühe näide heast veebilehe kasutatavusest. 

Alustan halvast näitest - https://thebiguglywebsite.com/

Ma ei ole kindel, kas see veebileht on tehtud mingi põhjuse pärast või niisama, aga seda külastada tulevikus küll ei tahaks. Sattudes sinna esmakordselt, tõenäoliselt, Te ei saa mitte midagi aru: milleks see on, kuidas see toimib, kuidas seda kasutada. Selleks, et ikkagi aru saada (kui jätkuvalt soovi on), tuleb vist palju uurida seal. Sellel lehel on palju erinevaid pilte, mis ka kattuvad omavahel ja häirivad silma (vähemalt minul). Lisaks sellele, seal on väga imelikud kirjed ning nende disain jätab soovida paremat. Ma eriti ei julgenud klikkida erinevate kirjete peale, sest et ei ole kindel, mis seal peitub nende taga. 

Räägiks ka heast näitest - https://koox.co.uk/

Vaadates seda veebilehe silm päriselt puhkab: väga ilus disain, hea animatsioon, värvid omavahel sobivad. Väga mugav ka navigatsioon ülespool – saab kiiresti leida seda, mida otsid. Nendel, kes tahavad kasutada selle veebilehe teenuseid, ei teki probleeme leida informatsiooni ja ka meelde jätta, kuidas mis toimib. Minu arvates, juba esimesest korrast, kui sinna sattutakse, on kõik juba selge ja ei vaja sügavat uurimist.

Kokkuvõtteks võin öelda, et alati on meeldiv külastada veebilehte, mis on lihtsa disainiga, aga samas väga ilusad ja arusaadavad, siis tekkib ka soov jälle sinna sattuda.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Me kõik oleme kuulnud pettustest ja sellest, et tänapäeval on see paljude inimeste jaoks tavaline sissetulekuvorm. Petturid ootavad meid ise...